Afgelopen zaterdag vond de finale plaats van de grootste bandwedstrijd van Utrecht, de Clash of the Titans. Op deze avond streden vier bands om de prijzen, waaronder duizend euro en een fles champagne. Dit jaar was het I am designer, Bayka, Crowbars en Fit gelukt om een plekje in de finale te bemachtigen. Na een spetterende avond ging Fit er uiteindelijk met de prijzen vandoor.

Deze editie van Clash of the Titans is iets meer memorabel dan andere keren, want het is de laatste keer dat de wedstrijd plaatsvindt op de huidige locatie van dB’s. De Clash is ooit ook binnen dB’s ontstaan. In de eerste jaren werd de wedstrijd georganiseerd voor bands die daar vaak kwamen oefenen en inmiddels is het evenement uitgegroeid tot de grootste bandwedstrijd van Midden-Nederland. Op 1 mei 2024 moet dB’s verhuizen en hopelijk nemen ze de wedstrijd mee voor volgend jaar.

Alle vier de bands hebben een verschillend geluid, wat de avond telkens een andere muzikale wending geeft. Iamdesigner opent de avond met een fijn rockgeluid en zorgt voor een rustige opbouw met aan het eind van hun set nummers die het publiek aan het dansen zet. Hierna houdt de rock aan, maar neemt deze een compleet andere afslag: Bayka geeft er een Balkan geluid aan. Door de swingende muziek kan het publiek niet stil blijven staan. De  band geeft ook een vermakelijke show om naar te kijken.

Iamdesigner

BAYKA

Na Bayka volgt Crowbars, die de avond een wat serieuzere wending geeft met sterke vocals en pakkende lyrics. Deze muzikale fusie van verschillende instrumenten zorgt voor een rustigere sfeer, maar de band weet de aandacht van het publiek tijdens de hele show vast te houden. De overgang naar Fit is vervolgens een goed wakker schudt moment voor het publiek. Deze vijfkoppige band brengt met hun postpunk de hele zaal aan het dansen, waarna het publiek in een moshpit overgaat die zo goed als het hele optreden aanhoudt. Fit raakt met hun snelle en strakke sound het publiek en heeft een podiumpresentatie die past bij hun muziek.

Na deze vier performances wordt het spannend welke band de prijs wint. Maar voordat iedereen uit zijn spanning verlost wordt, speelt de winnaar van vorig jaar, Bowl, een gastoptreden tijdens het juryoverleg. Als het publiek nog niet losgeschud was door Fit dan, zorgt Bowl hier zeker wel voor. Op een mix van oude en nieuwe nummers wordt er non-stop gedanst en is er ook weer plaats voor een moshpit.

Uiteindelijk is de knoop doorgehakt en komt de jury met een besluit terug; Fit heeft de Clash of the Titans gewonnen en de vijf bandleden komen hun prijzen op het podium ophalen. De jury over Fit: ‘’Van zoveel energie op het podium wordt de jury heel erg blij. Een prima podiumpresentatie en leuk dat elk bandlid een eigen look en persoonlijkheid heeft. Het keyboard is een toevoeging aan het postpunkgenre. Ook de interactie met het publiek is aanstekelijk. Wel kan de set opbouw wat gevarieerder, alles is in de vijfde versnelling, wat een beetje eenvormig kan worden. Maar deze jonge band heeft bakken met potentie om op heel veel plekken het publiek plat te spelen.’’

Fit wint hiermee onder andere duizend euro, een talentontwikkelingstraject bij No Man’s Land en een optreden bij Club 3voor12 Utrecht.

Gezien: Finale Clash of the Titans 2024 met Iamdesigner, Bayka, Crowbars en Fit. Bowl speelde tijdens het juryberaad, zaterdag 20 april 2024 @ dB’s, Utrecht