Na hun verhuizing naar Limburg keren de drie mannen van DeWolff terug naar Utrecht voor een optreden op het Bevrijdingsfestival. We spraken leadzanger en gitarist Pablo van de Poel over hun verbondenheid met de stad en wat het publiek kan verwachten van de show op 5 mei in Park Transwijk.

De laatste keer dat DeWolff het podium van Bevrijdingsfestival Utrecht betrad was in 2018, zes jaar geleden. Naast hun verhuizing naar Limburg is er veel veranderd in die zes jaar. Pablo vertelt: “Sindsdien hebben we twee live-albums en drie studio-albums uitgebracht. Ook heeft er toch wel een redelijke stijlverandering plaatsgevonden. Soul, funk en blues invloeden hebben steeds meer een plek gekregen binnen onze muziek.” Daarnaast is de band een stuk comfortabeler geworden op het podium, legt Pablo uit: “In 2018 waren we drie jonge gastjes die helemaal opgingen in hun eigen instrumenten. Inmiddels zijn we meer verbonden met het publiek, en zetten we samen een groot feest neer. Dat is een enorme verandering ten opzichte van de vorige keer dat we op Bevrijdingsfestival Utrecht speelden. Bovendien zijn we steeds vaker met extra muzikanten gaan optreden, en dat zullen we ook op 5 mei doen: we nemen twee zangeressen en een bassist mee.”

“Ik vind het heel leuk dat we van alle bevrijdingsfestivals op 5 mei uitgerekend op die in Utrecht staan”, vertelt Pablo. De drie bandleden, oorspronkelijk afkomstig uit Limburg, hebben zich tien jaar lang in Utrecht ontwikkeld. “Ja, het blijft toch de stad die we hebben achtergelaten. Maar telkens als ik hier terugkom, voelt het alsof er niets is veranderd. Het is echt de stad die ik het beste ken. Toen ik op mijn 21e in Utrecht ging wonen, woonden we alle drie aan de Oudegracht. In de eerste jaren woonde ik daar zelfs in een werfkelder vlak naast onze studio. Er waren momenten dat ik wekenlang niet bovenkwam en mijn leven zich simpelweg afspeelde tussen mijn huis en de studio, op dat stukje Oudegracht bij de Twijnstraat.”

Daarom voelt de show op 5 mei toch een beetje als een thuiswedstrijd voor de band. De mannen hopen die dag ook Utrechters aan te spreken die hun muziek totaal niet kennen: "Ik vind het geweldig om op festivals de gezichten te zien van mensen die ons niet kennen. Vroeger konden mensen soms weglopen tijdens onze optredens. Maar nu laten we niemand ontsnappen, hoor”, lacht Pablo. “Het wordt gewoon een mega energiek, rock'n'roll feest waar eigenlijk geen ontkomen aan is.” Net zoals voor vele andere bands betekent het Bevrijdingsfestival het begin van het festivalseizoen, dat zich voor DeWolff grotendeels buiten Nederland zal gaan afspelen: “Dit wordt een beetje een raar festivalseizoen voor ons. Na 5 mei vertrekken we namelijk meteen om een nieuwe plaat op te nemen. En wanneer we terugkomen, zal onze festivalseizoen voornamelijk in het buitenland plaatsvinden. Zweden, Roemenië, Duitsland, Engeland, Frankrijk. Het wordt een drukke zomer.”

Te zien: DeWolff, zondag 5 mei 2024 @ Bevrijdingsfestival Utrecht, Park Transwijk